Γιατί θα πρέπει να ξεχωρίσετε το προσωπικό από το επαγγελματικό σας social media profile
γιατί θα πρέπει να ξεχωρίσετε το προσωπικό από το επαγγελματικό σας social media profile

Γιατί θα πρέπει να ξεχωρίσετε το προσωπικό από το επαγγελματικό σας social media profile

Είναι απαραίτητο να κρατήσετε το προσωπικό social media profile χωριστά από το επαγγελματικό σας. Στο επαγγελματικό προφίλ, σε μεγάλο βαθμό μετράει στη φήμη ενός επιχειρηματία. Η φήμη παίρνει χρόνια για να χτίσει, αλλά μπορεί να καταρρεύσει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Οι συμπάθειες ενός ατόμου ή οι αντιπάθειες, η προσωπική άποψη για ένα θέμα κλπ., σε ένα μεγάλο βαθμό αποκαλύπτονται μέσα από τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, Twitter κλπ. Είναι σημαντικό λοιπόν να κρατήσετε την επιχείρησή σας μακριά από τις προσωπικές social media σελίδες σας. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να το τηρήσετε αυτό.

Τι πραγματικά συμβαίνει ότι πατάτε "Like" στο Facebook;

Η απάντηση είναι τίποτα. Δεν υπάρχει κάτι λάθος στο κάνετε ένα απλό Like, έτσι δεν είναι; Αλλά το να κάνετε ένα απλό Like, χρήζει διαφορετικής ερμηνείας σε μερικούς ανθρώπους. Για παράδειγμα, μπορεί να πατήσετε "like" στην επίσημη σελίδα μίας συγκεκριμένης μάρκας ενδυμάτων από το προφίλ σας στο Facebook. Κανείς δεν σας περιορίζει σε αυτό. Όμως, αν ο Διευθύνων Σύμβουλος μίας εταιρείας-πελάτη σας συμβαίνει επίσης να είναι "φίλος" σας στο Facebook, μπορεί να εξετάσει το θέμα από μια διαφορετική οπτική γωνία. Όπως για παράδειγμα αν η μάρκα ενδυμάτων που προωθείται από την εταιρεία του είναι ανταγωνιστής του brand το οποίο κάνατε απλά "Like" στο Facebook. Είναι περιττό να πούμε ότι δεν πρόκειται να δεχθεί αυτό το γεγονός θετικά.

Φωτογραφίες με οικογένεια και φίλους

θέλετε πραγματικά ανθρώπους μακριά από την οικογενειακό και φιλικό σας κύκλο να έχουν πρόσβαση στις προσωπικές σας φωτογραφίες; Κάποια πράγματα είναι προσωπικά όπως η φωτογράφιση οικογενειακών στιγμών. Τη στιγμή που αναρτάτε το υλικό στον Facebook τοίχο σας ή δημιουργείτε ένα άλμπουμ φωτογραφιών, οι προσωπικές στιγμές δημοσιοποιούνται. Μπορείτε να αλλάξετε την προβολή σε "φίλους" ή "φίλοι των φίλων" από το "δημόσιο" ή ακόμα και να περιορίσετε τον αριθμό των ατόμων στα οποία θέλετε να μοιραστείτε το άλμπουμ σας. Θα πρέπει να το κάνετε αυτό κάθε φορά όμως που δημοσιεύετε μια νέα φωτογραφία στον τοίχο σας ή δημιουργείτε ένα νέο άλμπουμ.

Αναρτήσεις στον Τοίχο ή Tweets

Το ίδιο ισχύει και για τις αναρτήσεις στον τοίχο του facebook επίσης. Οι προσωπικά σας απόψεις δεν θα πρέπει να μοιράζονται με τους ανθρώπους που συνδέεστε μόνο επαγγελματικά μαζί τους. Θυμηθείτε, μία ανάρτηση στον fb τοίχο σας ή ένα tweet μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα για τη φήμη σας ως επιχειρηματία. Για παράδειγμα, οι πολιτικές πεποιθήσεις σας δεν θα έπρεπε να συζητούνται στις σελίδες Social Media. Ένας πελάτης σας που συμφωνεί με τις πεποιθήσεις του διαφορετικού κόμματος με εσάς μπορεί βρει τις δημοσιεύεσεις σας προβλητικές.

Σκεφτείτε πριν πατήσετε το κουμπί "Share"

Όπως προαναφέρθηκε, η προσωπική σας άποψη μπορεί να μην άρεσει στους ανθρώπους που συνδέονται με εσάς επαγγελματικά. Τη στιγμή που θα μοιραστείτε κάτι σε κάποιο social media, αυτό εμφανίζεται σε τοίχους ή χρονοδιαγράμματα ανθρώπων που βρίσκονται σε λίστα των φίλων σας. Βεβαιωθείτε ότι η άποψη/θέση που θα μοιραστείτε δεν ανακατευθύνει τους φίλους σας σε οποιαδήποτε ιστοσελίδα που μπορεί να περιέχει ανασφαλής ή ανήθικο περιεχόμενο.

Είναι σε σχέση με τον/την…

Τις επαγγελματικές γνωριμίες σας θα πρέπει να προσεγγίσετε μόνο από τις επαγγελματικές πτυχές του προφίλ σας και ΟΧΙ από τα προσωπικά. Ως εκ τούτου, είναι πολύ σημαντικό να χαράξετε μια διαχωριστική γραμμή. Έχετε πάντα την επιλογή να κρατήσετε το πεδίο της οικογενειακή σας κατάσταση κενό.

Η Λίστα των φίλων σας μετράει

Ας υποθέσουμε ότι δύο από τους πελάτες σας είναι ανταγωνιστές μεταξύ τους, αλλά μοιράζονται μια υγιή επαγγεματική σχέση μαζί σας. Μπορεί να μην τους αρέσει η ιδέα της εύρεσης του ένος από τον άλλον στη λίστα φίλων σας στο Facebook για παράδειγμα ή ακόμη χειρότερα να φοβούνται μήπως τυχόν εμπιστευτικές επιχειρηματικές πληροφορίες τους διέρρευσουν.

Το marketing είναι ένα μία απαραίτητη πτυχή της κάθε επιχείρησης. Ως εκ τούτου, παρ'όλες τις παραπάνω δυνατότητες, θα πρέπει να έχετε ένα λογαριασμό Facebook ή Twitter για την προώθηση της επιχείρησής σας. Υπό αυτές τις συνθήκες, θα ήταν σκόπιμο να δημιουργηθεί ένα ξεχωριστό (official) προφίλ ή μια επιχειρηματική σελίδα ή ομάδα αντί της προσθήκης επιχειρηματικών επαφών σας στον προσωπικό σας προφίλ. Με αυτόν τον τρόπο θα είστε σε θέση να ισορροπήσετε επιδέξια τις επαγγελματικές και προσωπικές σας σχέσεις.