Facebook – καλύπτει ακόμη τις ανάγκες μας για αποτελεσματικό online marketing;
Facebook – καλύπτει ακόμη τις ανάγκες μας για αποτελεσματικό online marketing;

Facebook – καλύπτει ακόμη τις ανάγκες μας για αποτελεσματικό online marketing;

Προσφάτως, διαβάζουμε σε όλο το ίντερνετ για την "υποτιθέμενη" αναπόφευκτη πτώση του Facebook. Στην πραγματικότητα, μερικοί ισχυρίζονται ότι αυτό το κοινωνικό δίκτυο είναι ήδη σε πτωτική τροχιά, ωθούμενο από τις αλλαγές στα χαρακτηριστικά του, για τις οποίες πολλά μέλη του παραπονιούνται. Παράλληλα, παρατηρούμε μεγάλη άνοδο χρηστών σε άλλες πλατφόρμες social media όπως το Pinterest, το Google+, το Twitter και το Instagram.

 Στη πραγματικότητα, υπάρχουν τρία βασικά προβλήματα που αυτή τη στιγμή οι ειδικοί του online marketing αντιμετωπίζουν:

1. Όλοι χρησιμοποιούν το facebook, συμπεριλαμβανομένων και των ανταγωνιστών σας.

2. Τα μέλη online κοινωνικών δικτύων αποστασιοποιούνται από πωλησιακές δράσεις εμπορικών επιχειρήσεων, ειδικά όταν αυτές επεμβαίνουν στο κοινωνικό τους περίγυρο.

3. Οι πελάτες, γίνονται όλο και πιο απαιτητικοί. Το μικρότερο λάθος θα τους υποχρεώσει να αποστασιοποιηθούν από ένα εμπορικά σήμα.

Ναι, αυτά τα θέματα όντως υπάρχουν. Παρά το γεγονός ότι το Facebook έχει περισσότερους από 900 εκατομμύρια χρήστες ενεργούς. Αρκεί όμως μόνον ο συνολικός αριθμός των χρηστών ως μια ένδειξη ότι το facebook δεν έχει τελειώσει σαν κοινωνικό δίκτυο;

Ας το δούμε λοιπόν αναλυτικότερα…

Οι εταιρικές σελίδες (Fan Pages), δεν είναι αρκετές

Έχετε δημιουργήσει μια fan page σελίδα με την ελπίδα να ενισχύσετε τη προβολή της μάρκας σας online. Την ενημερώνετε τακτικά, δημοσιεύετε ενδιαφέρουσες φωτογραφίες και βίντεο, καθώς επίσης συμμετέχετε με το κοινό σας σε επαγγελματικό επίπεδο.

Τι παίρνετε ως αντάλλαγμα;

Οπαδούς! Εκατοντάδες, μπορεί και χιλιάδες. Ο ακριβής αριθμός δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία. Περιμένετε και περιμένετε για "Likes", σχόλια, και δυνητικούς πελάτες, αλλά αυτοί δεν έρχονται ποτέ. Αυτό που παίρνετε είναι ένα απογοητευτικό προφίλ και μια σειρά από ενημερώσεις που γρήγορα βρίσκουν το δρόμο τους στο κάτω μέρος των News Feeds.

Ποιός μπορεί να είναι ο λόγος γι'αυτό;

Μια πρόσφατη έρευνα ανακάλυψε ότι μόνο το 17% των δημοσιέυσεών σας θα φτάσει στα feeds ειδήσεων των οπαδών σας. Αυτό σημαίνει ότι μόνο ένα στα έξι posts που κάνετε ουσιαστικά προβάλλεται στους οπαδούς σας. Ακόμη και τότε, δεν μπορείτε να είστε σίγουρος ότι οι οπαδοί σας θα δώσουν προσοχή στις δημοσιεύσεις σας.

Διαφημίσεις και Apps

Το Facebook προσφέρει πολλές πλατφόρμες διαφήμισης, κατάλληλες για σχεδόν κάθε επιχείρηση. Ενώ είναι προφανές ότι πολλοί επιχειρηματίες ακολουθούν αυτή τη στρατηγική, η απόδοση της επένδυσης υπολείπεται αρκετά για την μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων.

Αυτό έχει πολύ να κάνει με την αντιπαλότητα του δικτύου με τη γιγαντιαία μηχανή αναζήτησης Google. Από τη στιγμή που το Google+ ξεκίνησε, τον Ιούνιο του 2011, πολλά έχουν αλλάξει με τα social media, το blogging, ακόμη και το SEO. Οι δικτυακοί τόποι δεν προσφέρουν πλέον μόνο το Facebook Like κουμπί ή το Share, αλλά περιλαμβάνουν επίσης και το κουμπί +1, ως κατ'ελάχιστο. Στην πραγματικότητα, το +1 κουμπί, συγκεντρώνει περίπου 5 εκατομμύρια κλικς την ημέρα. Ένα αρκετά εντυπωσιακό νούμερο για ένα σχετικά νέο online social media κανάλι.

Οι καμπάνιες στο Google Adwords κυμαίνονται περίπου στο ποσοστό 0,7% του click-through δείκτη, ενώ για το Facebook , το νούμερο αυτό είναι μόνο 0,165%. Θα πίστευε κανείς ότι αυτό είναι ιδιαίτερα απίθανο, δεδομένου ότι τα κοινωνικά δίκτυα θεωρούνται περισσότερο "κατάλληλα", από την στιγμή που διαθέτουν πολύ πιο συγκεκριμένα επιμέρους δημογραφικά στοιχεία.

Όσον αφορά τα apps στο facebook, τα 100 πιο δημοφιλή applications δεν είναι επώνυμα, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι διαφημιστές δεν είναι ακόμη πεπεισμένοι για τα πλεονεκτήματα των εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης.

Σύνοψη

Πολλοί online marketers, δημιουργούν λογαριασμούς στο Facebook, ελπίζοντας ότι αυτό θα φροντίσει για όλες τις ανάγκες προβολής τους. Αυτό είναι ψέμα. Ακόμα κι αν το facebook θέτει τον εαυτό του ως "ελεύθερη πλατφόρμα" με όλα τα ωραία χαρακτηριστικά γνωρίσματα που χρειαζόμαστε για την προώθηση του brand μας, δεν μπορούμε και δεν πρέπει να βασιζόμαστε σε αυτό και μόνο.

Κατόπιν πάλι, πραγματικά χρειάζεστε το facebook. Παρά τα κάποια προβλήματα που μπορεί να φέρει στην online παρουσία σας (π.χ. αρνητική ανατροφοδότηση, άσχημα σχόλια, κλπ.) και παρά τη μείωση που παρατηρείται ως εργαλείο αλληλεπίδρασης, είναι ΑΚΟΜΑ το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο και δεν δείχνει σημάδια να σταματά να κερδίζει νέους χρήστες/μέλη, με εξωφρενικό ρυθμό.

Το trick για τη χρήση αυτής της πλατφόρμας είναι να έχετε σχέδιο. Τι θέλετε να πετύχετε; Ποιος είναι ο καλύτερος δυνατός τρόπος για να το επιτύχετε; Τι θέλετε να κερδίσετε τη στιγμή που θα έχετε επιτύχει τους στόχους σας;

Τα social media θα πρέπει να είναι μόνο ένα μέρος της συνολικής online στρατηγικής του μάρκετινγκ σας, μαζί με το SEO και το blogging.