Μήπως οι App designers θα αντικαταστήσουν τους Web designers στα επόμενα 10 χρόνια;
Μήπως οι App Designers θα αντικαταστήσουν τους Web designers στα επόμενα 10 χρόνια;

Μήπως οι App designers θα αντικαταστήσουν τους Web designers στα επόμενα 10 χρόνια;

Πλέον, ζούμε σε έναν κινητό κόσμο και κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί. Η πλατφόρμες κινητής τηλεφωνίας υπόσχονται να είναι το μακροχρόνιο στήριγμα σε όλους τους κλάδους. Σύμφωνα με την Google, πάνω από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι προτιμούν να χρησιμοποιούν τις κινητές συσκευές για να έχουν πρόσβαση στο internet. Η περιήγηση στο internet δεν περιορίζεται σε υπολογιστές πια. Ακόμη και εδώ για παράδειγμα, πολλοί θα προτιμούσαν να διαβάσουν αυτό το blog post από την κινητή συσκευή τους. Ως εκ τούτου, η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας απαιτεί μια ριζική αλλαγή του web designer στον κόσμο της κινητής τηλεφωνίας για να παραμείνει στην κορυφή του παιχνιδιού. Αλλά το ερώτημα έγκειται ποιό θα είναι το μέλλον των επιπτώσεων αυτής της αλλαγής.

Η φράση "πάνω από το δίπλωμα" όπως αυτή εννοείται στα έντυπα μέσα, μετάφερθηκε σταδιακά στο χώρο του web design. Τα ελκυστικά πρωτοσέλιδα και οι εντυπωσιακές εικόνες συχνά εμφανίζονταν για να μαγνητίσουν την προσοχή των αναγνωστών. Παρόμοια είναι η ιδέα η οποία αγκαλιάστηκε και από το web design. Η περιοχή "πάνω από το δίπλωμα"  ήταν η κορυφαία περιοχή σχεδιασμού ιστοσελίδων για να βοηθήσει τους χρήστες να δουν αμέσως το περιεχόμενο χωρίς κύλιση. Ωστόσο, η δογματική προσπάθεια να τοποθετηθεί το περιεχόμενο σε αυτό το σημείο, δεν ισχύει πλέον στις μέρες μας. Αλλά γιατί;

Οι σχεδιαστές συνειδητοποίησαν ότι μπορεί να υπάρξει μια καλύτερη εμπειρία περιήγησης, εάν υπάρχει μικρή απόσπαση την προσοχής των χρηστών από την ιστοσελίδα.

Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι η μετάβαση από τις mouse-centric σελίδες προς διεπαφές app-centric. Τι σημαίνει αυτό;

Το μεγάλο πλεονέκτημα με αυτό είναι ότι τα πάντα μπορούν να έχουν πρόσβαση παντού χωρίς να ανυσηχούμε για την απόδοση και με ελάχιστη απώλεια της εργασίας. Η συμβατική "οθόνη" της προβολής web περιεχομένου έχει υποστεί μια έκρηξη ποικιλίας. Δεν είναι πλέον αναμενόμενο ο επισκέπτης να έχει την οθόνη 19'' με την τυπική ανάλυση ως την μόνη πηγή περιήγησης στο διαδίκτυο. Εδώ βρίσκεται και η αλλαγή. Η αλλαγή της παραδοσιακής οθόνης δηλαδή σε διάφορα σχήματα και μεγέθη που κυμαίνονται από το iPad, iPhone, Smartphone, ακόμα και 60'' τηλεοράσεις υψηλής ευκρίνειας, κλπ. Ωστόσο, δεν είναι μόνο η ανάλυση της οθόνης, αλλά κάθε λογής διάσταση της οθόνης μπορεί εύκολα να μεταβληθεί με μια απλή κίνηση του καρπού. Η μετάβαση αυτή έχει αλλάξει κατά πολύ την έννοια της "πάνω από το δίπλωμα" περιοχής. Οι ιστοσελίδες τώρα προσπαθούν να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους για να βελτιστοποιηθούν για κινητές συσκευές.

Στο μέλλον θα υπάρξουν ακόμη περισσότερες αλλαγές στο περιβάλλον της οθόνης. Ως εκ τούτου, η λογική προσέγγιση είναι να σχεδιάσουμε τόσο για το mouse-centric, καθώς και για σελίδες με app-centric. Μια τέτοια προσέγγιση δε θα πάρει τίποτα μακριά από τον παραδοσιακό σχεδιασμό, αλλά θα έχουμε ένα επιπλέον μπόνους για αυτούς που χρησιμοποιούν ταμπλέτες και φορητές συσκευές. Το κλειδί εδώ είναι να κρατήσουμε τα βασικά μηνύματα μέσα σε μια ασφαλή ζώνη και ταυτόχρονα τη διατήρηση της συνολικής ποιότητας του σχεδιασμού. Οι καλύτερες στρατηγικές για να κάνουμε τον σχεδιασμό να προσαρμοστεί σε ένα ευρύ φάσμα οθονών θα είναι αυτές που θα έχουν μια αίσθηση ιεραρχίας σε όλη την σχεδίαση.

Δεδομένου ότι η βασική αρχή σχεδιασμού της διάταξης, της τυπογραφίας και η θεωρία του χρωματισμού παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο σε αυτή τη μετάβαση, ως εκ τούτου, αυτό έχει προσφέρει στους σχεδιαστές όχι μόνο να διατηρήσουν τις αρχές σχεδιασμό τους, αλλά και να αφήσουν πίσω τους την άκαμπτη και δογματική αντίληψη του web design.

Eδώ βρίσκεται η ζήτηση για το σχεδιασμό εφαρμογών που έχει καταρτίσει με σαφήνεια τη γραμμή της διαφοράς σε σχέση με το σχεδιασμό ιστοσελίδων. Ας δούμε λοιπόν τις διαφορές στον πυρήνα τους.

Ποντίκι εναντίον Δάκτυλου

Το ποντίκι χρησιμοποιείται για να υποδείξει οποιοδήποτε αντικείμενο στον δικτυακό τόπο, ενώ οι λειτουργίες και τα χαρακτηριστικά των κινητών ιστοσελίδων θα πρέπει να είναι ευνοϊκά για ανθρώπινες χειρονομίες. Οι χρήστες κινητών τηλεφώνων πατούν με το δάκτυλο για να ανοίξουν μια ιστοσελίδα, να μπουν μέσα και να διαβάσουν το περιεχόμενο καθώς και να κάνουν διάφορες χειρονομίες για να περιηγηθούν στις σελίδες. Ως εκ τούτου, ο σχεδιαστής app πρέπει να αποφύγει συνδέσμους με βάση τα κειμενικά hyperlinks και να χρησιμοποιήσει μεγάλα κουμπιά πλοήγησης. Ωστόσο, αυτό είναι όπου ο web designer μπορεί να κάνει χρήση της ελευθερίας σχεδιασμού στο ανώτατο όριο για την εκτέλεση των καθηκόντων του.

Μέγεθος Προβολής

Για έναν σχεδιαστή app, θα πρέπει να εξεταστεί το μέγεθος των ιστοσελίδων για να φαίνονται αυτές καλά μέσα σε κινητές συσκευές και να αποβάλει οτιδήποτε που δεν είναι απαραίτητο. Θα πρέπει να ενσωματώσει μεγάλο μέγεθος γραμματοσειράς, το περιεχόμενο να κάνει foldup και τα widgets να μπορούν να επεκταθούν όταν πατηθούν. Ένας web designer δεν χρειάζεται να σκεφτεί πολύ για τέτοια θέματα. Έχουν την πολυτέλεια να συμπεριλάβουν τα πάντα, που κυμαίνονται από θέματα μέγιστης σημασίας στο λιγότερο σημαντικά στοιχεία για να δημιουργήσουν μια ιστοσελίδα.

Φωτογραφίες

Οι σχεδιαστές Web μπορούν να χρησιμοποιήσουν εικόνες υψηλής ανάλυσης οι οποίες έχουν μεγάλο μέγεθος και να χωρέσουν μια εικόνα τέλεια σε μια ιστοσελίδα. Ωστόσο, ένας σχεδιαστής app δεν μπορεί να αντέξει να σπαταλήσει τον χώρο και το μέγεθος της οθόνης χρησιμοποιώντας εικόνες. Ακόμη, σε ορισμένες κατάστασεις όπου οι εικόνες είναι απαραίτητες, θα πρέπει να αποφευχθεί η χρήση των εικόνων υψηλής ανάλυσης και να κρατηθεί το μέγεθός τους οριακά αποδεκτό.

Ακόμη και με όλους αυτούς τους περιορισμούς, οι κινητές εφαρμογές φτάνουν στο ακροατήριο πολύ πιο γρήγορα. Μία mobile ιστοσελίδα βοηθά κάποιον να αρπάξει τις πληροφορίες του κόσμου στην παλάμη του χεριού τους μέσα σε ένα κλάσμα του δευτερολέπτου, είτε πρόκειται για την άνεση του καναπέ ή στo τραπέζι της κουζίνας. Γιατί λοιπόν να μην πάει το mobile design παντού;

Με αυτή τη μείζονα αλλαγή στον κλάδο της τεχνολογίας, οι σχεδιαστές ιστοσελίδων ενθαρρύνονται να εξετάσουν την κινητή πλατφόρμα και να εξελιχθούν στο mobile design. Αυτή η αυξανόμενη ζήτηση θα τους βοηθήσει τελικά μακροπρόθεσμα να βελτιώσουν την τέχνη τους με έξυπνο τρόπο.