Γιατί η Κίνα αγαπάει το internet

Γιατί η Κίνα αγαπάει το internet

Το μέγεθος του κινεζικού Διαδικτύου είναι συγκλονιστικό. Υπάρχουν περίπου 600 εκατομμύρια χρήστες του Διαδικτύου στην Κίνα, περισσότεροι από ό,τι σε οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο - επόμενη υψηλότερη είναι οι ΗΠΑ , με 254 εκατ. Αυτό είναι το 44% του πληθυσμού της Κίνας σε σύγκριση με 81% στις ΗΠΑ, και αυτό διαβεβαιώνει ότι το χάσμα θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Για παράδειγμα, αν κάθε επαρχία στην Κίνα επιτύχει ποσοστό διείσδυσης 50% σημαίνει ότι θα έχουμε 135 εκατομμύρια νέους χρήστες του διαδικτύου. Το 78,5 % των Κινέζων χρηστών έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο από το κινητό τους (σε σύγκριση με 63% στις ΗΠΑ ), και πολλές από τις πιο δημοφιλείς υπηρεσίες, όπως το WeChat, υπάρχουν μόνο ως εφαρμογή για κινητά.

Οι Κινέζοι χρήστες του internet είναι επίσης πιο ενεργοί από ό, τι οι Αμερικανοί. Ήδη από το 2011 οι Κινέζοι αφιέρωναν περισσότερο χρόνο στο Διαδίκτυο από την τηλεόραση, ενώ στις ΗΠΑ αυτό αναμένεται να συμβεί μόλις φέτος. Πάνω από το 75% από αυτούς συμβάλλουν τακτικά στο online περιεχόμενο, αλλά μόνο λιγότερο από το ένα τέταρτο των Αμερικανών κάνουν το ίδιο. Επίσης οι χρήστες internet στην Κίνα πρόκειται να δαπανήσουν περισσότερα χρήματα στο ηλεκτρονικό εμπόριο το 2013 από τους Αμερικανούς. 

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που η Κίνα ξεπερνά τον υπόλοιπο κόσμο σε χρήση internet. Οι πρώτοι λόγοι έχουν να κάνουν με ότι συμβαίνει στον offline κόσμο:

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι αδύναμα.

Επειδή τα μέσα μαζικής ενημέρωσης τους λογοκρίνονται, οι άνθρωποι στην Κίνα στρέφονται προς το διαδίκτυο για να κατανοήσουν βαθύτερα του τι συμβαίνει στη χώρα και να μάθουν τι πιστεύουν οι άλλοι άνθρωποι. Επίσης, αν ρωτήσετε τον μέσο κινέζο για την τηλεόραση, θα ακούσετε συχνά : "Ω, είναι πραγματικά βαρετή. Υπάρχουν τόσα πολλά κανάλια, αλλά συχνά δεν υπάρχει τίποτα για να παρακολουθήσουμε. " Έτσι στρέφονται προς το Διαδίκτυο για την ψυχαγωγία τους.

Οι άνθρωποι μετακινούνται.

Το 1990, μόνο το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Κίνας ζούσε στις πόλεις ενώ σήμερα ο μισός πληθυσμός. Αυτό σημαίνει ότι πάνω από 300 εκατομμύρια άνθρωποι μετακινούνται μακριά από τους ανθρώπους με τους οποίους μεγάλωσαν, και το διαδίκτυο είναι ζωτικής σημασίας για την επανασύνδεση τους με τις ρίζες τους. Αυτό θα συνεχιστεί. Η κινεζική κυβέρνηση σχεδιάζει να μετακινήσει 250 εκατομμύρια κάτοικους της υπαίθρου σε νεόδμητες πόλεις μέχρι το 2025.

Τα ανίσα εισοδήματα αυξάνουν.

Η οικονομία της Κίνας αναπτύσσεται πολύ γρήγορα και το ίδιο και η ανισότητα. Για παράδειγμα, το 2013 υπήρχαν 315 άνθρωποι στην Κίνα που είχαν περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο δολάρια, ενώ το 2003 δεν υπήρχε κανένας. Όσοι έχουν γίνει πλουσιότεροι από ό,τι οι συνομήλικοί τους σε σύντομο χρονικό διάστημα θέλουν να δημιουργήσουν σχέσεις με άλλους που έχουν παρόμοιο οικονομικό ανάστημα, και για να το κάνουν αυτό συχνά στρέφονται προς το Internet.

Τα παιδιά αντιμετωπίζουν την μοναξιά.

Η πολιτική του ενός παιδιού υπάρχει για πάνω από 30 χρόνια και γιαυτό τα περισσότερα παιδιά μεγαλώνουν χωρίς αδέλφια. Έρχονται στο σπίτι από το σχολείο και οι μόνοι άνθρωποι που βλέπουν είναι οι γονείς τους. Θέλουν να κάνουν παρέα με ανθρώπους της ηλικίας τους, και γιαυτό το λόγο είναι κολλημένα με το Internet.

Και ορισμένοι ενήλικες έχουν μοναξιά.

Λόγω της πολιτικής του ενός παιδιού, υπάρχουν πολλοί περισσότεροι άνδρες από τις γυναίκες στην Κίνα, ιδίως στις αγροτικές περιοχές, οπότε ο ανταγωνισμός αν θέλει κάποιος να παντρευτεί είναι έντονος και έτσι μερικοί άνδρες πρέπει να προσπαθήσουν πολύ για να βρουν μια σύζυγο. Το Διαδίκτυο τους προσφέρει αυτή την ευκαιρία.

Η δεύτερη ομάδα αιτίων είναι οι πολλές επιλογές ενασχόλησης και υπηρεσιών που προσφέρει το internet στη Κίνα. Ακόμα κι αν δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στα Facebook, Twitter, YouTube, πολλές υπηρεσίες blogging και ορισμένες υπηρεσίες της Google, μπορούν να έχουν πρόσβαση σε πολλές ισοδύναμες κινέζικες σελίδες. Στις ΗΠΑ, οι χρήστες λίγο πολύ χρησιμοποιούν μόνο το Facebook για να αλληλεπιδρούν με τους φίλους, αλλά στην Κίνα μπορούν να επιλέξουν μεταξύ QQZone, WeChat, Renren, και Alibaba Weixin, για να αναφέρουμε μερικές. Για να αλληλεπιδράσετε με διασημότητες με ξένους, οι Αμερικανοί τείνουν να πάνε στο Twitter. Στην Κίνα, οι άνθρωποι μπορούν να επιλέξουν να πάνε στο Sina Weibo και Tencent Weibo καθώς και στο Weibos. Το ίδιο ισχύει και για το social gaming. Tα Tencent, Netease, Sina Weibo και αρκετά άλλα κοινωνικά δίκτυα προσφέρουν πολλά παιχνίδια για τους χρήστες. Υπάρχουν επίσης πολλές περιοχές για τις οποίες δεν υπάρχει ισοδύναμο στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, υπάρχουν ιστοσελίδες όπως το 9158.com ή yy.com όπου οι χρήστες μπορούν να τραγουδήσουν με άλλα συνδεδεμένα άτομα. Οι ιστοσελίδες αυτές παρέχουν την απαραίτητη ψυχαγωγία και επιτρέπουν στους ανθρώπους να συνδεθούν με τους άλλους εύκολα.

Το τρίτο σύνολο λόγων για τους οποίους το Διαδίκτυο είναι τόσο μεγάλο στην Κίνα είναι ότι συνδέει τους αγοραστές με τις επιχειρήσεις με μοναδικούς τρόπους:

Μπορείτε να βρείτε μια μεγάλη ποικιλία σε χαμηλές τιμές.

Στην Κίνα, οι πέντε μεγαλύτερες επιχειρήσεις λιανικής πώλησης αντιπροσωπεύουν μόνο το 10% του συνόλου της λιανικής αγοράς, έτσι οι περισσότεροι πελάτες έχουν τα τοπικά καταστήματα για τις αγορές τους. Δεδομένου ότι τα τοπικά καταστήματα δεν προσφέρουν μεγάλη ποικιλία ή χαμηλές τιμές, οι πελάτες πηγαίνουν στο διαδίκτυο για να πάρουν αυτό που χρειάζονται.

Οι μάρκες είναι αδύναμες.

Ορισμένοι ειδικοί εκτιμούν ότι στην Κίνα εισάγονται 330.000 νέα προϊόντα κάθε χρόνο. Τα περισσότερα από αυτά δεν είναι γνωστής μάρκας και έτσι τα περισσότερα αποτυγχάνουν. Οι καταναλωτές δεν έχουν αρκετές πληροφορίες για αυτά τα προϊόντα και γιαυτό στρέφονται προς το internet για να συζητήσουν για τα προϊόντα με άλλους. Στην πραγματικότητα, περισσότερο από το 40% των Κινέζων online αγοραστών έμαθε για πρώτη φορά πληροφορίες για ένα προϊόν σε ένα site κοινωνικής δικτύωσης πριν από την αγορά.

Η τηλεοπτική διαφήμιση είναι ακριβή.

Δεδομένου ότι το κράτος έχει το μονοπώλιο στην τηλεόραση - και στα ποσοστά διαφήμισης - οι εταιρείες συχνά παραπονούνται ότι είναι πάρα πολύ ακριβό. Το Διαδίκτυο προσφέρει συχνά μια πιο αποδοτική λύση διαφήμισης. Οι επιχειρήσεις όχι μόνο διαφημίζονται online αλλά και πλησιάζουν ανθρώπους που επηρεάζουν το online κοινό έτσι ώστε να προωθήσουν με κριτικές το προϊόν τους.

Η αυθημερόν παράδοση είναι κάτι συνηθισμένο.

Το E-commerce λειτουργεί πραγματικά σε μεγάλο βαθμό στην Κίνα διότι στις περισσότερες από τις 160 πόλεις με πληθυσμό πάνω από ένα εκατομμύριο, μπορείτε να έχετε αυθημερόν και οικονομική παράδοση τοων προϊόντων που θα παραγγείλετε online. Oι κινέζοι αγοράζουν online γιατί είναι πολύ πιο διασκεδαστικό όταν το προϊόν που παρήγγειλες το πρωί να είναι ήδη στην πόρτα σου το απόγευμα. Αυτό μπορεί να πάει μόνο καλύτερα εφόσον αρκετές νέες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στο χώρο των delivery και ετοιμάζονται για παράδοση εντός 24 ωρών σε κάθε πόλη της Κίνας στα επόμενα οκτώ χρόνια.

Θα πρέπει να περιμένουμε το κινεζικό Διαδίκτυο για να συνεχίσει αυξάνεται και παράλληλα να προκύπτουν όλο και περισσότεροι λόγοι για τους οποίους οι κινέζοι χρήστες θα εμπλακούν ακόμα περισσότερο. Οι κινεζικές εταιρείες προσπαθούν συνεχώς για κάτι νέο και έχουν και την πολυτέλεια αν κάτι δεν πάει καλα να το σταματήσουν και να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό γεγονός που δεν συμβαίνει σε εταιρείες στην Αμερική.

Είναι αρκετά πιθανό να δούμε και την ευρεία υιοθέτηση των κινεζικών προϊόντων του Internet στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο, όπως ακριβώς είδαμε να γίνεται και με τα μη ψηφιακά προϊόντα στο παρελθόν. Με τέτοια καινοτομία και ποικιλία αυτό δεν μπορεί παρά να είναι κάτι καλό για τους καταναλωτές.

Πηγή : http://goo.gl/YZaOZ8