Ο μόνος οδηγός επιλογής φωτογραφιών για κατασκευή ιστοσελίδας που θα χρειαστείτε

Ο μόνος οδηγός επιλογής φωτογραφιών για κατασκευή ιστοσελίδας που θα χρειαστείτε

Σίγουρα έχετε ακούσει την φράση: "Μια εικόνα, αξίζει όσο χίλιες λέξεις". Αυτό το απλό ρητό έχει καταντήσει περίπου σαν κλισέ, αλλά παρόλο που ακούγεται και χρησιμοποιείται συνεχώς, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί την αλήθεια του.

Μια σωστή εικόνα μπορεί να πει περισσότερα για μια επιχείρηση, ένα προϊόν ή μία υπηρεσία απ'ότι μια ολόκληρη σελίδα από καλογραμμένο κείμενο και δυστυχώς, φαίνεται ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις αδυνατούν να αφιερώσουν χρόνο και κόπο για την σωστή επιλογή των καταλληλότερων εικόνων για τις ιστοσελίδες του. Το αποτέλεσμα; Εικόνες που είναι τουλάχιστον κοινότυπες - στην καλύτερη περίπτωση και επιζήμιες για τις επιχειρήσεις στην χειρότερη...

Με τα ανωτέρω υπόψιν, τι θα πρέπει να κάνει ένας web designer λοιπόν; Ακόμη και αν χρησιμοποιείτε ένα "δωρεάν" εικαστικό πρότυπο για την ιστοσελίδα σας, μπορείτε κάλλιστα να προσθέσετε εικόνες και φωτογραφίες που μαγνητίζουν την προσοχή των επισκεπτών της ιστοσελίδας που κατασκευάζετε και να τους ωθήσετε να θέλουν να γνωρίσουν περισσότερα για την επιχείρησή σας. Το μόνο που χρειάζεται να θυμάστε είναι τους βασικούς κανόνες για επιλογή εικόνων και φωτογραφιών που παραθέτουμε πιο κάτω.

1. Η ποιότητα μετράει
Η ποιότητα αναφέρεται σε δυο διαφετικούς τομείς στην επιλογή φωτογραφιών: Στην πραγματική ανάλυση της αρχικής (original) φωτογραφίας καθώς και στις τεχνικές λεπτομέρειες του αρχείου της εικόνας πάνω στην ιστοσελίδα.

Αναζητήστε για φωτογραφίες με καλή λεπτομέρεια, ένα ξεκάθαρο focus σημείο και μια ελκυστική συνολικά σύνθεση. Μερικές φορές, η δημιουργική επεξεργασία μιας φωτογραφίας μπορεί να μετατρέψει μία μέτρια εικόνα σε κάτι θεαματικό. Έτσι, αν επιλέξετε μια εικόνα που πιστεύετε ότι "κάνει", δουλέψτε την λίγο με ένα πρόγραμμα επεξεργασίας φωτογραφιών.

Όσον αφορά τις τεχνικές προδιαγραφές μιας εικόνας, μεγάλες, υψηλής ανάλυσης φωτογραφίες είναι οι καλύτερες. Μη θυσιάζετε την ποιότητα επιλέγοντας μικρότερης ανάλυσης φωτογραφίες για να μην μεγαλώνετε τον χρόνο απόκρισης της ιστοσελίδας, αντθέτως συμπιέστε τις εικόνες μέσω της ιστοσελίδας σας, έτσι ώστε αυτές να φορτώνουν γρηγορότερα.

2. Μείνετε σχετικοί
Μπορεί να ακούγεται σαν κάτι τετριμένο, αλλά οι φωτογραφίες της ιστοσελίδας σας θα πρέπει να είναι σχετικές με την επιχείρησή σας και να αντανακλούν την μοναδικότητα της εταιρικής ταυτότητας της ιστοσελίδας. Αν είστε μια επιχείρηση επίπλων για παράδειγμα, εστιάστε σε έπιπλα. Αν πουλάτε ρούχα, εστιάστε σε ρούχα. Αυτό δεν σημαίνει ότι η ιστοσελίδα σας θα πρέπει να περιλαμβάνει μόνον στατικές προϊοντικές εικόνες αλλά κάντε το προϊόν το κέντρο των φωτογραφιών που επιλέγετε.

Για παράδειγμα, δείξτε μια οικογένεια να χαλαρώνει σε έναν ακριβό καναπέ ή παιδιά να παίζουν χαρούμενα φορώντας τα ρούχα που πουλάτε. Θυμηθείτε ότι οι φωτογραφίες μιλάνε για την φίρμα σας, γι'αυτό επιλέξτε εικόνες που μεταφέρουν το συνολικό εταιρικό σας μήνυμα, είτε αυτό είναι επαγγελματισμός, είτε είναι κάτι ιδιαίτερο, είτε κάτι ενδιάμεσο.

3. Οι φωτογραφίες θα πρέπει να ωθούν τους χρήστες για δράση
Εξαιρετικές εικόνες ιστοσελίδων αυξάνουν την διαδραστικότητα, γι'αυτό θα πρέπει να προσεγγίζετε τις εικόνες για σαν ένα κάλεσμα για δράση. Εμπνέουν οι φωτογραφίες της ιστοσελίδας σας τους επισκέπτες της για να κάνουν μια αγορά; Αυτός είναι και εν τέλει ο σκοπός και όχι απλά για να γεμίσετε κενούς χώρους της σελίδας, μην το ξεχνάτε.

Εργαστείτε ώστε να κάνετε τις εικόνες όσο το περισσότερο δελεαστικές μπορείτε έτσι ώστε να μην μπορούν να αντισταθούν στην αγορά των προϊόντων ή των υπηρεσιών που προσφέρετε.


4. Οι άνθρωποι είναι η ουσία
Μελέτες δείχνουν ότι οι φωτογραφίες που περιέχουν ανθρώπους αυξάνουν την διάδραση, έτσι προσπαθήστε να συμπεριλάβετε ανθρώπινες φιγούρες στις εικόνες της ιστοσελίδας σας. Ωστόσο, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί στην χρήση τέτοιων φωτογραφιών από τράπεζες φωτογραφικού υλικού από το internet. Σε μία ιστοσελίδα για παράδειγμα που το target group της είναι η μέση ελληνική οικογένεια, το να συμπεριλαμβάνονται "stock" φωτογραφίες ανθρώπων με αφροαμερικανικά χαρακτηριστικά, πιθανόν να μην είναι και η καταλληλότερη επιλογή. Επίσης, θα πρέπει η επιλογή τέτοιων φωτογραφίων να γίνεται με σύνεση, καθώς δεν είναι απίθανο την ίδια ή παραπλήσια φωτογραφία να χρησιμοποιεί ήδη κάποιος ανταγωνιστής σας.

Οι επισκέπτες θα παρατηρήσουν και θα συγκρατήσουν την φιγούρα που εμφανίζεται σε ιστοσελίδες από τράπεζες μέχρι pet shops, γι αυτό προσπαθήστε όσο το δυνατόν περισσότερο οι επιλογές σας να είναι μοναδικές. Ακόμη καλύτερα, χρησιμοποιήστε τους πραγματικούς υπαλλήλους σας ή τους πελάτες σας. Εν κατακλείδι, καθώς η χρήση δωρεάν φωτογραφικού υλικού γίνεται κατά κόρον, συνιστούμε την χρήση πληρωμένου φωτογραφικού υλικού, έτσι ώστε η ιστοσελίδα σας να μην ταυτιστεί άθελά σας με κάποια άλλη ιστοσελίδα, μέσω της χρήσης των ίδιων δωρεάν εικόνων και φωτογραφιών.


5. Εξετάστε το συναίσθημα
Μιλώντας για διάδραση με τους επισκέπτες της ιστοσελίδας σας, αναζητήστε φωτογραφικό υλικό το οποίο προβάλλει το συναίσθημα ή εκκινά μια συναισθηματική αντίδραση από τους επισκέπτες. Λάβετε υπ'όψιν τους στόχους της ιστοσελίδας σας. Θέλετε να δώσετε ένα σοβαρό τόνο εργασίας; Μϊα αίσθηση του ανήκειν; Να δελεάσετε για μια αντίδραση τους επισκέπτες; Η σωστή φωτογραφία μπορεί να βοηθήσει την ιστοσελίδα σας ώστε να επιτύχετε τους στόχους σας.

Ωστόσο, επειδή μία φωτογραφία φαίνεται να μεταδίδει ένα συγκεκριμένο συναίσθημα, δεν σημαίνει ότι είναι κατάλληλη για την ιστοσελίδα. ΕΞετάστε ολόκληρη την εικόνα προσεκτικά και αντικειμενικά. Μια επαγγελματικά ντυμένη γυναίκα με ελαφρά ατιμέλητο χτένισμα και ένα "ψεύτικο" χαμόγελο, δεν πρόκειται να προβάλλει την εικόνα εμπιστοσύνης και ικανότητας που μπορεί να θέλετε να δώσετε στην ιστοσελίδα και κατ'επέκταση στην επιχείρησή σας. Ξοδέψτε χρόνο και δείτε την κάθε πλευρά μιας εικόνας και αποκλείστε αυτές που δεν είναι 100% κατάλληλες για την ιστοσελίδα σας.


6. Οι φωτογραφίες θα πρέπει να είναι πληροφοριακές
Τέλος, οι εικόνες της ιστοσελίδας σας θα πρέπει να παρέχουν πληροφορία στους επισκέπτες. Δείχνοντας προϊόντα ή υπηρεσίες παράλληλα, επιτρέπει στους επισκέπτες να φανταστούν το προϊόν ή την υπηρεσία στην δική τους πραγματική ζωή. Μην φοβάστε να προσθέσετε κείμενο ή κάποια άλλη πληροφορία σε μία εικόνα ώστε να αναδείξετε κάποια σημαντικά στοιχεία. Αν χρησιμοποιείτε διαγράμματα και γραφήματα, βεβαιωθείτε ότι παρουσιάζουν σωστές και ακριβείς πληροφορίες. Μερικές φορές ένα λάθος σε αυτά, μπορεί να δημιουργήσει λανθασμένες εντυπώσεις και να βλάψει το κύρος που προσπαθείτε να πλασάρετε μέσω της ιστοσελίδας.

Επιλέγοντας φωτογραφικό υλικό για μια ιστοσελίδα δεν είναι ποτέ εύκολο, αλλά πραγματικά αξίζει να αφιερώσετε έξτρα χρόνο και κόπο. Έχοντας αυτούς τους απλούς κανόνες στο μυαλό, η ιστοσελίδα σας είναι πιο πιθανό να επιτύχει τους στόχους που έχετε θέσει γι'αυτή.